Swift UI Elemanları Storyboard Olmadan

0
Swift UI Elemanları Storyboard Olmadan

Herkese merhaba bu yazıda daha önceden dediğim gibi uygulama geliştirirken tüm UI elemanlarını kodlayacağımızdan bahsetmiştik. Şimdi artık adım adım benim kullandığım yönteme bakalım UI elemanlarını nasıl ekrana yerleştiriyorum.

İlk öncelikle hangi cihaz olursa olsun cihazın ekran çözünürlüğünü almalıyız. Almalıyız çünkü istiyoruz ki uygulamamız tüm ekran çözünürlüklerinde çalışsın.

var screenSize = UIScreen.main.bounds//cihaz ekran çözünürlüğü alındı

İkinci olarak ViewController’ımıza bir UI elemanı ekleyelim ben butonu seçtim, şu şekilde ekleyebiliriz.


var buton = UIButton()
buton=UIButton(frame:CGRect(x:screenSize.width*0.3,y:screenSize.height*0.3,width:screenSize.width*0.4,height:screenSize.height*0.1))
        buton.setTitle("Buton", for: .normal)
        buton.setTitleColor(.black, for: .normal)
        buton.backgroundColor = .white
        self.view.addSubview(buton)

1. satırda UIButon tipinde bir değişken tanımlıyorum.
Burada 2. satır belki de en önemli satır. Burada ekrana yerleştireceğimiz UI elemanının ekrandaki konumunu belirliyoruz butonumuzun gördüğümüz üzere 4 parametresi var sırasıyla x,y,width ve height değerleri x değeri UI elemanın ekrandaki x koordinatı için başlangıç noktasını belirtiyor, y değeri UI elemanın ekrandaki y koordinatı için başlangıç noktasını belirtiyor, width değeri UI elemanının genişliğinin ne kadar olacağını belirtiyor ve son olarak height değeri de UI elemanının yüksekliğini temsil ediyor. Ben burada elemanı ekrana yerleştirirken cihazın ekran çözünürlüğünü alıp bunu yüzdelik biçimde ayarlayarak yerleştirdim. Misal burada x değeri için 0.3 ile çarptığımda screenSize değerini diyorum ki ekranın sol tarafından %30’luk bir boşluk bırak diğerleri için de aynı mantık geçerli.
3. satırda butonumuzun üzerinde ne yazacağını belirttim.
4. satırda yazacak yazının rengi.
5. satırda butonun arka plan rengi verildi.
6. satırda ise artık butonumuzun tüm özellikleri tanımladığına göre artık butonumuzu mevcut ViewController’ımıza ekliyoruz.

Ben tüm bunları ViewController viewDidLoad fonksiyonu içinde yazdımki istenilen ViewController açıldığında direk UI elemanlarımız kullanıma hazır olsunlar.

Kodun tüm hali şu şekilde

 var buton = UIButton()
    var screenSize = UIScreen.main.bounds
    override func viewDidLoad() {
        super.viewDidLoad()
        self.view.backgroundColor = .red
        buton = UIButton(frame:CGRect(x:screenSize.width*0.3,y:screenSize.height*0.3,width:screenSize.width*0.4,height:screenSize.height*0.1))
        buton.setTitle("Buton", for: .normal)
        buton.setTitleColor(.black, for: .normal)
        buton.backgroundColor = .white
        self.view.addSubview(buton)
    } 

Herkese iyi çalışmalar.

LEAVE A REPLY